Pembuatan Asap Cair (Liquid Smoke) dari Limbah Serbuk Kayu Jati dan Kayu Pinus secara Pirolisis sebagai Pengawet Alami

Nurul Izza, Alfian Putra, Zuhra Amalia

Abstract


Research on making liquid smoke from teak and pine sawdust by pyrolysis which will be used as a natural preservative. Pine and teak sawdust carried out a pyrolysis process for 4 hours at a temperature of 400 oC using a pyrolysis reactor with a maximum capacity of 2 kg. The ratio of teak wood powder raw material: pine wood used 1:0; 0:1 and 1:1. Then purified by distillation with a distillation temperature of 100, 101-125, 126-150 oC. Liquid smoke application is used on tofu food with observation time of 2, 3, 4, 5 and 6 days. The quality of the liquid smoke produced is a mixture of sawdust and teak (1:1) at a distillation temperature of 126-150 oC, namely pH 3.1, density 1.028 g/mL and the clearest color and able to preserve food for up to 4 days.


Keywords


liquid smoke, distillation, teak, pine, pyrolysis

Full Text:

PDF

References


Arumsari, A., & Sa'diyah, K., 2021. Pengaruh jenis kayu terhadap kualitas asap cair. Distilat, Jurnal Teknologi Separasi, Vol.7, No. 2, pp. 104-111.

Widiya, 2013. Pengaruh suhu dan waktu distilasi terhadap komposisi kimia asap cair dari kulit durian, Skripsi S1, Jurusan Teknik Kimia, Universitas Riau, Indonesia.

Salamah, S., & Jamilatun, S., 2017. Pemanfaatan asap cair food grade yang dimurnikan dengan arang aktif sebagai pengawet ikan nila. Eksergi, Vol. 14, No. 2, pp. 29-34.

Rinaldi, A., Alimuddin, A., & Panggabean, A. S., 2015. Pemurnian asap cair dari kulit durian dengan menggunakan arang aktif. Molekul, Vol. 10, No. 2, pp. 112-120.

Assidiq, F., Rosahdi, T. D., & El Viera, B. V., 2018. Pemanfaatan asap cair tempurung kelapa dalam pengawetan daging sapi. al-Kimiya: Jurnal Ilmu Kimia dan Terapan, Vol. 5, No. 1, pp. 34-41.

Ginayati, L., & M Faisal, S., 2015. Pemanfaatan asap cair dari pirolisis cangkang kelapa sawit sebagai pengawet alami tahu. Jurnal Teknik Kimia USU, Vol. 4. No. 3.

Shafira, R., & Sa’diyah, K. (2022). Pengaruh rasio umpan sabut dengan cangkang kelapa pada pembuatan asap cair melalui pirolisis. Distilat: Jurnal Teknologi Separasi, Vol. 8, No. 1, pp. 45-53.

Ridhuan, K., & Irawan, D., 2020. Energi terbarukan pirolisis. Vol. 1. Laduny.

Dewi, J., Gani, A., & Nazar, M., 2018. Analisis kualitas asap cair tempurung kelapa dan ampas tebu sebagai bahan pengawet alami pada tahu. Jurnal IPA & Pembelajaran IPA, Vol. 2, No. 2, pp. 106-112.

Badan Standarisasi Nasional Indonesia, SNI 3142 : 2018 : Tahu. Badan Standarisasi Nasional Indonesia, Jakarta.

Nensih, S., & Sofyan, I., 2017. Pengaruh konsentrasi asap cair tempurung kelapa grade I untuk menentukan umur simpan tahu kacang kedelai (Glycine Max) (Doctoral dissertation, Fakultas Teknik).




DOI: http://dx.doi.org/10.30811/teknologi.v22i2.3130

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Nurul Izza

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

INDEXING AND ABSTRACTING BY:

     

Jurnal Teknologi - Politeknik Negeri Lhokseumawe is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License 

©2021 All rights reserved | E-ISSN: 2550-0961; P-ISSN:1412-1476