Pengaruh Bunga Telang (Clitoria Ternatea L.) dalam Pemurnian Minyak Jelantah dari Hasil Penggorengan KFC Jalanan

Alfin Nur, Halim Zaini, Irwan Irwan

Abstract


Butterfly pea flower is a plant that is very familiar to Indonesian people, this flower has a bright purple color and contains antioxidants which can reduce levels of free fatty acids in used cooking oil. The purpose of this study was to determine the effect of variations of time on the refining of used cooking oil. The study conducted by analyzed the reduction of free fatty acid, different mass of  butterfly pea flower. The results showed that, the initial free fatty acid data was 6.13% and the final free fatty acid number was 1.37%, the lowest moisture content test was 0.4%, the highest antioxidant test result was 89.51%, the lowest peroxide number test was 4 meq O2/kg and the organoleptic test was 3.75. Based on these data, it can be concluded that this research was declared successful in processing of used cooking oil even though it did not meet the quality standards of the Indonesian National Standard (SNI).


Keywords


antioxidants, butterfly pea flower, organoleptic test, used cooking oil.

Full Text:

PDF

References


Handito, D. et al., 2022. Analisis komposisi bunga telang (Clitoria ternatea) sebagai antioksidan alami pada produk pangan. Prosiding Saintek, Vol. 4, pp. 64-70.

Angriani, L., 2019. Potensi Ekstrak Bunga Telang (Clitoria Ternatea) Sebagai Pewarna Alami Lokal Pada Berbagai Industri Pangan:(The Potential of Extract Butterfly Pea Flower (Clitoria ternatea L.) as a Local Natural Dye for Various Food Industry). Canrea Journal: Food Technology, Nutritions, and Culinary Journal, pp. 32-37.

Puspitasari, M. et al., 2022. Kemampuan bunga telang (Clitoria ternatea L) sebagai antimikroba (listeria monocytogenes, staphylococcus hominis, trycophyton mentagrophytes, dan trycophyton rubrum) melalui metode bioteknologi fermentasi kombucha. Jurnal Medical Laboratory, Vol. 1, No. 2, pp. 1-10.

Putri, N. M. et al., 2021. Granul effervescent kombinasi bunga telang (Clitoria ternatea) dan jeruk kalamansi (Citrus microcarpa) sebagai alternatif minuman kesehatan. Journal of Experimental and Clinical Pharmacy, Vol. 1, No. 1, pp. 16-23.

Al Qory, D. R., Ginting, Z., and Bahri, S., 2021. Pemurnian Minyak Jelantah Menggunakan Karbon Aktif dari Biji Salak (Salacca Zalacca) Sebagai Adsorben Alami dengan Aktivator H2SO4. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, Vol. 10, No. 2, pp. 26-36.

Prihanto, A. and Irawan, B., 2018. Pemanfaatan minyak goreng bekas menjadi sabun mandi. Metana, Vol. 14, No. 2, pp. 55-59.

Alamsyah, M. and Kalla, R., 2017. Pemurnian minyak jelantah dengan proses adsorbsi. Journal of chemical process Engineering, Vol. 2, No. 2, pp. 22-26.

Mardiana, S. et al., 2020. Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga Minyak Jelantah dengan Ekstrak Jeruk dalam Perspektif Komunikasi Lingkungan di Kelurahan Kaligandu. Jurnal Solma, Vol. 9, No. 1, pp. 92-101.

Samangun, T., Nasrun, D., and Iskandar, T., 2017. Pemurnian minyak jelantah menggunakan arang aktif dari sekam padi. Eureka: Jurnal Penelitian Teknik Sipil Dan Teknik Kimia, Vol. 1, No. 2.

Muhammad, H. N. et al., 2020. Arang aktif kayu leucaena leucocephala sebagai adsorben minyak goreng bekas pakai (minyak jelantah). Physics Education Research Journal, Vol. 2, No. 2, pp. 123-130.

Oko, S. et al., 2020. Pemurnian minyak jelantah dengan metode adsorbsi menggunakan arang aktif dari serbuk gergaji kayu ulin (Eusideroxylon zwageri). Jurnal Riset Teknologi Industri, Vol. 14, No. 2, pp. 124.

Mulyani, H. and Sujarwanta, A., 2017. Kualitas Minyak Jelantah Hasil Pemurnian Menggunakan Variasi Absorben Ditinjau Dari Sifat Kimia Minyak. Jurnal Teknologi Pangan dan Hasil Pertanian, Vol. 12, No. 2, pp. 19-29.

Viogenta, P., Sutomo, S., and Normaidah, N., 2023. Pelatihan Penjernihan dan Pemanfaatan Minyak Jelantah Menjadi Lilin Aroma Terapi di Guntung Paikat, Banjarbaru Selatan, Kalimantan Selatan. Jurnal Pengabdian ILUNG (Inovasi Lahan Basah Unggul), Vol. 2, No. 3, pp. 452-457.

Susanto, M. P. U. et al., 2020. Penurunan Bilangan Peroksida Dan Asam Lemak Bebas Pada Minyak Jelantah Menggunakan Serbuk Mahkota Dewa. Sainteks: Jurnal Sain dan Teknik, Vol. 2, No. 2, pp. 83-87.

Faridah, F. et al., Year. Pengaruh Persen Berat Bunga Telang Kering Dan Waktu Adsorbsi Terhadap Karakteristik Mutu Minyak Pliek U. in Prosiding Seminar Nasional Politeknik Negeri Lhokseumawe, Vol. 6, No. 1, pp. 212-216.




DOI: http://dx.doi.org/10.30811/teknologi.v24i2.5585

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Alfin Nur, Halim Zaini, Irwan Irwan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

INDEXING AND ABSTRACTING BY:

     

Jurnal Teknologi - Politeknik Negeri Lhokseumawe is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License 

©2021 All rights reserved | E-ISSN: 2550-0961; P-ISSN:1412-1476