Oven Otomatis Untuk Memanggang Kue Bolu Marmer Berbasis PID

Kartika Kartika, Roswaldi Sk, Julsam Julsam, Mulyadi Mulyadi, Misriana Misriana

Sari


This article reports the results of research on the manufacture of a marble sponge cake toaster with a PID controller. In this oven there is a wind speed regulation by controlling the speed of the dc motor which rotates the blades, the temperature setting by using the PID control. To regulate motor speed using PWM control and BTS7960 driver, the temperature sensor is used type K thermocouple. All of these controls use Arduino Uno R3. After conducting the test, the oven can work well with a holding temperature of 1600C and a time of 28 minutes.


Kata Kunci


Oven; PWM; Thermocouple Type K; PID.

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Bogasari, “Bread Making,” Jakarta, 2013.

W. Gisslen, Professional Baking, John Wiley. Kanada: John Wiley & Sons, 2013.

Akhiruddin, “Penggunaan Kontrol PID Pada Pengaturan Suhu Oven Listrik,” JITROKOM - POLMED, vol. 1, no. 1, 2016.

I. Alamsyah, Y. Jupri Zaira, dan M. Rahmawaty, “Sistem Kendali PI untuk Pengendalian Suhu pada Oven Otomatis Ikan Salai,” urnal Tek. Elektro dan Komput., vol. 2, no. 1, hal. 153–162, 2014.

S. Bahri, H. Muchtar, dan E. Dermawan, “Prototipe Sistem Kendali PID Dan Monitoring Temperatur Berbasis Labview,” in

SeminarNasional Sains dan Teknologi 2014, 2014.

M. Murdiansyah, P. Paniran, dan A. . I. Akbar, “Rancang Bangun Prototype Sistem Pemanggang Kue (Oven) Otomatis Dengan Menggunakan Mikrokontroler AVR Atmega 8535,” DIELEKTRIKA, vol. 1, no. 2, hal. 1–9, 2014.

F. B. Setiawan, M. Rizqiyanto, dan J. U. M. Yiwa, “Oven Terprogram Berbasis Mikrokontroler,” WIDYA Tek., vol. 21, no. 2, hal. 10–14, 2013.

Istiadi dan N. Tjahjono, “Rancang Bangun Oven Semi Otomatis untuk mengoptimalkan pemanggangan roti pada home industri,” J. Ilm. Widya Tek., vol. 18, no. 1, 2010.

T. Muchtadi dan F. Ayustaningwarno, Teknologi Proses Pengolahan Pangan, Alfabeta. Bandung: Alfabeta, 2010

R. D. Utami, Tamrin, dan K. T. Isamu, “Efek Perendaman Vakum Asap Cair Pada Bakso Ikan Tuna (Thunnus Sp.) Terhadap Penyimpanan,” J. Sains dan Teknol. Pangan, vol. 1, no. 3, hal. 193–200, 2016.


Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


##submission.copyrightStatement##

##submission.license.cc.by-sa4.footer##

Creative Commons License

Prosiding Seminar Nasional Politeknik Negeri Lhokseumawe is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License

© 2017 All rights reserved |Seminar nasional Politeknik Negeri Lhokseumawe p-ISSN:2598-3954.

.