INNOVATION OF ACEH SPECIAL DRYING SPICES WITH THE ADDITION OF BLOWER FOR BUSINESS DEVELOPMENT IN BLANG POROH VILLAGE, MUARA DUA DISTRICT
Sari
ABSTRACT
The spices that are usually available in the Aceh market itself are still wet, therefore special processing is needed to create instant seasoning powder that is easy and practical in its presentation. This community service activity aims to provide solutions to partners in processing instant cooking spices from Acehnese spices. The technology used is Drying Blower Oven Technology as an easy, practical cooking spice processing technology made from natural spices. RECEH (Rempah Khas Aceh) product will also be carried out requirements worthy of being seen by testing, such as nutritional content tests, ash content tests, water content tests, organoleptic test to match product marketing standard. This dedication is expected to improve the economy of spice farmers and also introduce Acehnese specialties to various regions domestically and abroad. The result of this dedication resulted in innovative products RECEH (Rempah Khas Aceh), simple patents, and product trademarks.
Keywords: Technology, Instant seasoning powder, Spices.
Teks Lengkap:
PDF (English)Referensi
DAFTAR PUSTAKA
E. A. Parfiyanti, R. Budihastuti, and E. D. Hastuti, “Pengaruh Suhu Pengeringan yang Berbeda Terhadap Kualitas Cabai Rawit ( Capsicum frutescens L .) Indonesia merupakan negara agraris yang memiliki keanekaragaman tumbuhan yang pada bidang semua buah yang rasa pedas dari cabai . Capsaicinoid merupakan dan Pa,” Biologi, vol. 5, no. 1, pp. 82–92, 2016.
BPS Subdirektorat Statistik Perdagangan Dalam Negeri, Pola Distribusi Perdagangan Komoditas Cabai Merah Tahun 2019. 2019.
F. B. Setiawan, M. Rizqiyanto, and J. U. M. Yiwa, “Oven Terprogram Berbasis Mikrokontroler,” Widya Tek., vol. 21, no. 2, pp. 10–14, 2013.
U. S. Utara, U. S. Utara, and U. S. Utara, “Penggunaan Thermocouple Type K pada Oven Pemanggang Kue Sebagai Sensor Temperatur Berbasis Mikrokontroler Atmega 328,” 2019.
G. A. Putri, M. Sarosa, and L. D. Mustafa, “Implementasi Internet of Things Untuk Sistem Telecontrol Pada Oven Pengering Bahan Makanan Menggunakan Aplikasi Android,” Jartel, vol. 9, no. 1, pp. 532–538, 2019, [Online].
Syafriyudin and D. P. Purwanto, “Oven Pengering Berbasis Mikrokontroler Atmega 8535 Menggunakan Pemanas Pada Industri Rumah Tangga,” J. Teknol., vol. 2, no. 1, pp. 70–79, 2009.
D. T. Papebatha, “Rancang Bangun Alat Pengering Singkong Berbasis Arduino,” Semin. Has. Elektro S1 ITN Malang, 2019.
T. I. Munandar and M. Kamal, “Temperatur Pada Proses Pemanggangan Ikan Tuna Secara Otomatis Menggunakan Arduino Uno Atmega328,” vol. 3, no. 2, pp. 75–80, 2019.
E. L. Zaky, R. Hakim, and H. Hasan, “Perancangan Mesin Pengering Hasil Pertanian Secara Konveksi Dengan Elemen Pemanas Infrared Berbasis Mikrokontroler Arduino Uno Dengan Sensor Ds18B20,” J. Karya Ilm. Tek. Elektro, vol. 2, no. 3, pp. 16–20, 2017.
H. Priono et al., “Desain Pencacah serabut Kelapa dengan Penggerak Motor,” 2019.
A. R. Nugraha, A. Pengaduk, A. A. P. Adonan, and I. Pendahuluan, “Sistem Pengaturan Kecepatan Motor DC pada Alat Pengaduk Adonan Dodol Menggunakan Kontroler PID,” no. Dc, pp. 1–6.
Rusliansyah, “Analisa Mcb 2 Ampere pada Kwh Meter 30 Rumah di Desa Jambat Balo Kec. Pagaralam Selatan Kota Pagaralam,” Foreign Aff., vol. 91, no. 5, pp. 1689–1699, 2016.
Muchtadi, T. R., Sugiyono dan F. Ayustaningwarno. 2010. Ilmu Pengetahuan Bahan Pangan. Bogor:
Alfabeta Naidu, K. A. 2003. Vitamin C in Human Health and Disease is still a Mystery. An Overview, Nutrition Journal 2: 7
Pratiwi, S.T. 2008. Mikrobiologi Farmasi. Yogyakarta: Erlangga
Rajput, J. C. and Y. R. Parulekar. 1998. Handbook of Vegetable Science and Technology: Production, Composition, Storage and Processing. Edited by D. K. Salunkhe and S. S. Kadam. New York: Marcel Dekker
Refbacks
- Saat ini tidak ada refbacks.
Journal Innovation and Dissemination is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License
© 2016 All rights reserved |Jurnal Inovasi dan Diseminasi Research p-ISSN: xxxx-xxxx , e-ISSN: xxxx-xxxx.